SSD Harddisk

Få din computer opgraderet med en lynhurtig SSD (Solid State Disk), frem for den noget langsommere HDD (Harddisk). At skifte til SSD er klart det største boost du kan give din computer, da det giver en kraftig hastigheds forøgelse. Det kan også være at du allerede har en SSD i din computer, men bare har brug for mere plads.
Jeg skifter din gamle harddisk ud med en ny SSD og kloner dine data.
(512 GB SATA kr. 829,-) (1 TB SATA kr. 1.099,-) (2 TB SATA kr. 1.549,-)
(512 GB NVMe kr. 979,-) (1 TB NVMe kr. 1.099,-) (2 TB NVMe kr. 1.749,-)
SSD (Solid State Disk)
Den hurtige SSD har ingen bevægelige dele og minder meget om RAM. Forskellen er bare at en SSD kan lagre data uden at være tilsluttet strøm, ligesom hukommelseskort, dog med en noget større pålidelighed. En SSD er ligeglad med hvor filerne ligger, da søgningen foregår elektronisk. Det betyder så også at en SSD ikke skal defragmenteres, det er faktisk skadeligt for SSDén. En anden stor fordel ved SSD er at når computerens RAM (Random Access Memory) er fyldte vil det være harddisken, der skal hjælpe til også kaldet “sidefil” eller “swapfil”. Da en SSD arbejder med nogenlunde samme hastighed som RAM, får du ikke det samme dyk i hastighed som du helt klart vil opleve med en HDD, der er væsentligt langsommere. Dermed er størrelsen af dine RAM ikke så vigtige længere. Den nyeste teknik indenfor SSD (PCIe NVMe 3.0 x4) er 5 gange hurtigere end almindelige SATA SSD og 35 gange hurtigere end roterende HDD’er!.

Fordele:
- Hastighed
- Lydløs
- Stabilitet (er ikke følsom overfor slag og stød)
- Lang levetid
- Lavt strømforbrug (bedre batteritid på bærbar computer)
- Skal ikke defragmenteres
HDD (Harddisk)

En traditionel harddisk er mekanisk og minder faktisk meget om en rejsegrammofon. Den består typisk er flere skiver der er lavet af metal eller glas der roterer med 4000 – 15000 rpm. Inde mellem skiverne sørger et læse/skrivehoved, der minder om en slags pickup for at finde de data man skal bruge. Der er et læse/skrivehoved for hver skive.
Læse/skrivehovedet læser skiven uden at røre ved den, men er så tæt på at et fingeraftryk på skiven er nok til at der ikke længere er plads mellem skive og læse/skrivehoved. Det er nemt at forestille sig hvor lidt der skal til for at ødelægge en HDD i drift, hvis den får et slag. Er harddisken slukket er der ingen fare på færde, da læse/skrivehovedet dermed er sikret uden for skiven, ligesom pickuppen på en pladespiller. En HDD bliver langsom med tiden, hvis den ikke bliver defragmenteret ind i mellem. Dvs. at man samler dataene på disken så læse/skrivehovedet ikke skal lede så meget efter dataene.
Ulemper
- Langsom
- Støjer
- Følsom overfor stød og slag
- Bliver varm (friktion)
- Højere strømforbrug
- Skal defragtmenteres jævnligt