Komplet backup af din harddisk eller vigtige filer efter behov

Hvad betyder backup? Det betyder, at du laver en kopi af noget, du allerede har, altså mindst to ting, der er fuldstændig ens.

Forestil dig, at alle dine billeder gennem tiderne pludselig forsvinder. Ville det ikke være en katastrofe i sig selv? Der er mange måder at gemme sine filer på, og en ekstern harddisk er blot én af dem. Det er også muligt at gemme sine data online (i skyen).

Backup i skyen

Backup i skyen er den mest sikre og samtidig den nemmeste måde at tage backup på. Det er også det valg, jeg klart vil anbefale. Jeg vil foreslå enten Google Drev eller OneDrive, da begge tilbyder gode produkter, der også inkluderer office-pakker med tilhørende mailprogram. Google Drev tilbyder desuden 15 GB gratis lagerplads til at starte med. Jeg er villig til at hjælpe dig med opsætningen til en pris af 449 kr.

Backup på en ekstern harddisk

Harddisk kabinet - Backup

At tage backup på en ekstern harddisk er en god måde at sikre dine filer på. Hvis du ikke har nok plads på din computerens harddisk til at synkronisere med en større ekstern harddisk, kan løsningen være at have tre eksterne harddiske, der er synkroniserede. Du kan vælge at købe tre nye eller tre brugte, der er monteret i et harddiskkabinet. Fordelen er, at der er penge at spare, samtidig med at du nemt kan skifte en harddisk ud med en anden, hvis den fejler på et tidspunkt, uden at skulle købe en ny ekstern harddisk med tilhørende kabinet hver gang.

Der er god økonomi i at købe brugt, også fordi en ekstern harddisk ikke kører hele tiden og derfor kan holde i mange år. Jeg sælger brugte harddiske, monteret i et nyt USB 3.0 kabinet med kabel og klar til brug. De brugte harddiske er testet og slettet professionelt. Du får 2 års garanti.

Hvorfor bruge tre harddiske? Fordi der skal være plads til, at én går i stykker. På den måde har du stadig to tilbage, hvilket er minimum for en backup, indtil du får etableret en tredje harddisk igen.

Filhistorik

Har du Windows 10 eller 11 på din computer, vil det nemmeste være at bruge det indbyggede backupprogram (filhistorik). Filene gemmes på en ekstern harddisk, når den tilsluttes din computer. Har du brug for hjælp til dette, sætter jeg det gerne op for dig. Du tilslutter blot din eksterne harddisk, når du vil sikkerhedskopiere dine filer. Du kan også læse denne guide igennem og selv prøve at sætte din backup op: Backup med filistorik

System Image Backup

Det er også muligt at foretage en “System Image Backup” med Windows. Det er en komplet backup af din harddisk, der gør det muligt at genskabe din computer til samme tilstand som den seneste backup. Det kan være en god idé inden et værkstedsbesøg, ved virusangreb eller nedbrud af harddisken.

Manuel backup

Hvis du er mere fortrolig med simpel manuel backup, vil jeg anbefale, at du engang imellem – måske en gang om måneden – laver en simpel backup af dine vigtigste filer ved blot at kopiere dine mapper over på en ekstern harddisk. Det fungerer på den måde, at du vælger en mappe, det kan være din billedmappe. Nu højreklikker du på mappen og sender mappen til det eksterne drev. Dermed har du en fuld kopi af dine billeder, som du kan kalde “billeder 1”, og næste gang kan du kalde det for “billeder 2” osv. Nu har du en fuld kopi af dine billeder. Når din harddisk begynder at blive fuld, kan du begynde at slette de første backup, du lavede, altså af “billeder 1” osv.

Helgardering

Harddisk2 - Backup

Vil du være helt sikker, vil det allerbedste som sagt være at gøre det hele tre gange og gemme den ene backup på en helt anden adresse eller i en bankboks. Så vil du være helt sikker.