Hvad skal du købe som forbruger?

6 21 - Køb af bærbar computer

Det kan være svært at vælge mellem en ny eller brugt computer. Jeg vil her forsøge at gøre valget lettere for dig, så du kan spare tid og kræfter ved ikke at skulle navigere gennem junglen af computere på markedet i dag. Det hele afhænger egentlig af nogle få ting i starten:

  1. Behov
  2. Krav til computeren
  3. Budget

Behov

Dit behov for en computer kan være stort eller lille. Jo større behovet er, desto større bør dit budget også være. Med andre ord, hvis du skal køre mange kilometer uden de store problemer, er du bedre stillet i en Mercedes frem for en billig Fiat. Det betyder ikke, at det behøver at koste en formue.

Mercedes 1024x576 - Køb af bærbar computer

Hvordan kan det nu lade sig gøre?

Svaret er ganske enkelt: køb Mercedesen, men køb den brugt!

Det, jeg her vil frem til, er, at du er væsentligt bedre stillet ved at købe en brugt (refurbished) computer, såsom en Lenovo ThinkPad, HP EliteBook eller Dell Latitude. Disse modeller er anerkendte topmodeller på verdensplan. De er det foretrukne valg i erhvervslivet, fordi de simpelthen er de bedste og mest holdbare computere på markedet. De er testet til at fungere under alle slags vejrforhold, både fugtige og tørre, samt i henhold til mange forskellige militære standarder, der stiller store krav til holdbarhed under ekstreme forhold.

Det vil altså være et bedre valg at erhverve en brugt erhvervscomputer frem for en almindelig bærbar forbrugercomputer, som kan købes i mange butikker til mellem 3.000 og 7.000 kroner.

Hvad med byggekvaliteten?

Lenovo ThinkPad kvalitet 150x147 - Køb af bærbar computer

En almindelig bærbar forbrugercomputer er beregnet til at holde 2-4 år, mens en erhvervscomputer typisk holder mindst 8-12 år. Der er også stor forskel på, om din computer står hjemme på skrivebordet eller skal med i tasken hver dag. Det vil være en hård belastning for en almindelig forbrugercomputer, men ikke noget problem for en erhvervscomputer.

Kan en erhvervscomputer ikke gå i stykker?

Baerbar der braender sammen 1 - Køb af bærbar computer

Jo, det kan den naturligvis. Der er jo ikke noget, der varer evigt. Det er elektronik, vi har med at gøre, så det kan være følsomt. Men der er bare forskel på kvaliteten, og det vil altid komme dig til gode som forbruger. Desuden får du 2 års garanti på en brugt erhvervscomputer. På en ny forbrugercomputer får du derimod 24 måneders reklamationsret i henhold til købeloven, som reelt set ikke indeholder nogen garanti, men derimod en formodningsregel om, hvem der skal betale ved en reklamation. Hvis du foretrækker det, kan du købe en ny erhvervscomputer, med 3 års garanti. Det er også en mulighed, men det er bare en væsentligt dyrere løsning med en større afskrivning.

Mobilt bredbånd

Sierra Wireless EM7345 4G LTE 150x150 - Køb af bærbar computer

De fleste erhvervscomputere har mulighed for at være online overalt, hvor du færdes. I stedet for at skulle købe en USB-pen med et SIM-kort, som du sætter ind i siden på din computer, kan det typisk indbygges i en erhvervscomputer. Derefter sætter du bare SIM-kortet direkte i computeren. Du får også bedre dækning, når modemet er integreret i computeren, fordi antennen er indbygget i skærmen. Under produkterne her på webshoppen kan du se, om der er mulighed for at tilkøbe et modul til mobilt bredbånd. Derefter skal du finde en udbyder af mobilt bredbånd, som sender dig det SIM-kort, der skal sættes i computeren.

Dockingstation

ThinkPad Ultra Dock 90W 1 300x300 - Køb af bærbar computer

Konverter din bærbare computer til en stationær, når du er hjemme.
En dockingstation er en base, hvor du klikker din bærbare i.
Derefter har du en stationær computer med stor skærm, tastatur, mus, eventuel printer, højttalere samt andet tilbehør.
Når din bærbare sidder i docken, bliver den samtidig opladet og er klar til brug uden for docken.

Krav til computeren

Det er også vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad du skal bruge din computer til. Der er ingen grund til at bruge 2.000 kr. ekstra på en computer med masser af ekstra kræfter og udstyr, hvis du alligevel ikke har brug for det. Jeg hjælper dig selvfølgelig gerne med at træffe det rigtige valg. Når du vælger en bærbar computer, er det vigtigt at tage hensyn til dine behov og budget. Her er nogle overvejelser for hver af de nævnte komponenter:

Processor (CPU)

Intel core i7 2600 3.4 GHz CPU - Køb af bærbar computer

Intel Core i5:
Dette er en god allround-processor, der klarer de fleste opgaver som internetbrowsing, dokumentredigering og let gaming.
Intel Core i7:
Hvis du har brug for mere kraft, f.eks. til video- eller billedredigering eller tungere spil, kan en i7-processor være bedre.
Ryzen 5:
AMD’s Ryzen 5-processorer er også fremragende og kan konkurrere med Intels i5-serie. De er gode til multitasking og har god ydeevne.
Ryzen 7:
Hvis du ønsker en kraftig AMD-processor, er Ryzen 7 et godt valg.

RAM

RAM 2 - Køb af bærbar computer

8 GB RAM:
Dette er tilstrækkeligt til almindelig brug, men hvis du planlægger at køre flere programmer samtidigt eller arbejde med store filer, kan 16 GB RAM være bedre.
16 GB RAM:
Dette giver mere fleksibilitet og bedre multitasking-evner.

Lager (SSD)

SSD 256 GB PCIE NVMe edited - Køb af bærbar computer

256 GB SSD:
Hvis du kun bruger computeren til lette opgaver og ikke har brug for meget lagerplads, kan 256 GB være tilstrækkeligt.
512 GB SSD:
Hvis du downloader store filer, installerer mange programmer eller arbejder med store mediefiler, er 512 GB mere passende.

Skærm

Windows AI - Køb af bærbar computer

14″ skærm:
Letvægts computer: En 14″ skærm giver ofte en lav vægt og mulighed for et ultratyndt design. Denne størrelse er populær blandt studerende og arbejdende, da den er nem at bære rundt på og passer i de fleste tasker. God til almindelig brug: Hvis du primært bruger computeren til opgaver som internetbrowsing, e-mails, sociale medier og let organisering, er en 14″ skærm en fin størrelse.
15,6″ skærm:
God oplevelse i flere timer: Med en 15,6″ skærm får du en god størrelse skærm, der giver en behagelig oplevelse ved brug i flere timer i streg. Fuld størrelse tastatur: En 15,6″ skærm giver også plads til et tastatur i fuld størrelse med numeriske taster, hvilket kan give en mere ergonomisk tasteoplevelse.

Budget

Grønt blad - Køb af bærbar computer

Dit budget ligger nu lige til højrebenet, da du har dækket både dine krav og behov ind på nuværende tidspunkt. En ny erhvervscomputer koster mellem 8.000 og 25.000 kroner, men kan erhverves brugt for omkring 3.000-6.000 kroner, så det giver meget god mening, både over for miljøet og din pengepung, at købe en renoveret brugt computer. Husk på, at du får en bedre garanti på en brugt erhvervscomputer frem for en ny almindelig bærbar computer.

Hvad nu hvis jeg bare gerne vil have en almindelig ny bærbar forbruger computer?

lenovo ideapad 320 3 300x169 - Køb af bærbar computer

Så er det selvfølgelig heller ikke noget problem, og jeg hjælper dig også meget gerne med at finde den helt rigtige computer til dig. Normalt har jeg ikke nye computere på lager, da der er alt for mange muligheder og forskellige priser at vælge imellem. Jeg vil hellere i samråd med dig bestille en ny computer hjem, der dækker dit behov og passer til dit budget.

Lenovos historie

LenovoOfficialLogo 300x94 - Køb af bærbar computer

Jeg har en forkærlighed for Lenovo ThinkPad-serien, som ud fra egen erfaring er af høj kvalitet, højtydende og meget lydløs. HP EliteBook- og Dell Latitude-serien er i samme liga og vil være de bedste alternativer på markedet. De tre mærker er også de foretrukne computere i erhvervslivet, simpelthen fordi de er de bedste og mest holdbare computere på markedet.


Lenovo opstod i 1984 og er i dag verdens største pc-producent (med HP og Dell lige i hælene) og er nok mest kendt for ThinkPad, som Lenovo overtog fra IBM i 2005. ThinkPad bliver stadigvæk den dag i dag bygget med den samme høje kvalitet, som IBM var kendt for. I 2011 købte Lenovo den tyske elektronikgigant Medion, som Aldi især er kendt for at sælge meget af i Danmark. I 2014 købte Lenovo Motorola af Google og blev dermed verdens fjerdestørste smartphoneproducent. I 2017 købte Lenovo 51% af aktierne i Fujitsus PC-forretning. Lenovo IdeaPad er Lenovos egen udvikling til det private forbrugermarked og kan på ingen måde sammenlignes med ThinkPads høje kvalitet.